Zdrowie

Czym jest Olej MCT? Jak działa?

Olej MCT to najwyższej jakości średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe stanowiące suplement diety dla osób aktywnych fizycznie, sportowców i starających się pozbyć nadmiernej tkanki tłuszczowej. Stosowanie oleju MCT polecane jest osobom na diecie ketogenicznej i ograniczającej spożycie węglowodanów. Jakie właściwości wykazuje olej MCT?

Czym jest olej MCT?

Olej MCT to kwasy tłuszczowe zawierające od 6 do 10 lub 12 atomów węgla, co czyni je łatwo przyswajalnymi dla organizmu. Oleje MCT mogą składać się z kwasów tłuszczowych, takich jak:

  • kwas kaprynowy o ogólnych właściwościach prozdrowotnych,
  • kwas kaprylowy korzystny dla mikroflory jelitowej,
  • kwas kapronowy posiadający nieprzyjemny zapach oraz właściwości przeczyszczające,
  • a także kwas laurynowy, czy kwas mirystynowy.

Pomimo przynależności oleju MCT do kwasów tłuszczowych, różni się on od pozostałych związków tego typu. Nie podnosi ryzyka pojawienia się schorzeń kardiologicznych, ani wystąpienia stanów zapalnych.

Jak działa olej MCT?

Suplementacja olejem MCT przyczynia się do spalania tłuszczu. Kwasy tłuszczowe w nim zawarte stanowią świetne źródło energii i wykazują właściwości termogenne. W organizmie człowieka podczas przyjmowania oleju MCT dochodzi do zwiększonego wydatkowania energii, co bezpośrednio wpływa na redukcję wagi. Oleje MCT są wchłaniane bezpośrednio już w jamie ustnej. Przyczyniają się również do ograniczenia łaknienia, co powoduje dłuższe uczucie sytości.

Olej MCT korzystnie wpływa na zdrowie jelit i pomaga zwiększać zdolność organizmu do wysiłku. Na podstawie ogólnodostępnych publikacji związanych z suplementami diety i opisujących olej MCT wynika, iż średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe mogą też ograniczać zużycie glikogenu mięśniowego.

Jak wyodrębniane są średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe? Olej kokosowy a oleje MCT

Olej MCT pozyskiwany jest z oleju kokosowego lub palmowego. Powstaje na skutek procesu zwanego frakcjonowaniem, podczas którego wyodrębniony zostaje kwas kaprylowy i kwas kaprynowy, które poddawane są następnie izolowaniu. Odbywa się to przy pomocy estryfikacji z udziałem enzymu lipazy.

Olej jest odkwaszany, wybielany i dezodoryzowany. Po analizie jakości olej MCT jest gotowy do spożycia. Zawiera naturalne tłuszcze MCT o zachowanej budowie chemicznej i właściwościach identycznych jak w produkcie wyjściowym.

Jaki olej MCT wybrać?

Olej MCT powinien być zażywany zgodnie z zaleceniami. Nie powinno się więc przekraczać zalecanej dziennej porcji. Należy pamiętać, że suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut diety. Najważniejszy jest zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób żywienia bogaty w odpowiednie ilości wartości odżywczych.