Zdrowie

Sezonowe warzywa – co warto jeść latem?

Artykuł partnera.

Lato jest idealnym momentem, by jeść smaczne warzywa sezonowe. To właśnie wtedy na sklepowe półki trafia wiele wyśmienitych, świeżo zebranych produktów. W tym czasie można również zebrać plony z własnego ogródka. Jakie z nich warto jeść latem? Zobacz listę!

Jakie warzywa zbierane są latem?

Jedzenie sezonowych warzyw pozwala na cieszenie się ich wyśmienitym smakiem, ale również jest bardzo zdrowe. Młode, soczyste, niedawno zebrane warzywa są pełne wartościowych składników odżywczych, między innymi witamin i minerałów.

W porze lata dojrzewa wiele pysznych i zdrowych warzyw, dlatego letnie posiłki najczęściej w nie obfitują. Do warzyw zbieranych latem zaliczane są przede wszystkim:

  • młode ziemniaki,
  • marchewka,
  • ogórki,
  • pomidory,
  • kapusta,
  • kalarepa,
  • bób,
  • groszek,
  • cukinia,
  • papryka,
  • szpinak.

Do jakich potraw nadają się letnie warzywa?

Warzywa zebrane latem mają wszechstronne zastosowanie i można przyrządzić z nimi wiele wspaniałych potraw, które posmakują praktycznie każdemu. Wspaniale komponują się z różnymi produktami, na przykład mięsami, rybami, serami, makaronami czy pieczywem.

Z letnich warzyw można przyszykować dania, które sprawdzą się na śniadania, obiady i kolacje. Można przygotowywać z nimi potrawy różnych kuchni – nie tylko polskiej, ale również włoskiej, greckiej czy orientalnej.

Doskonale nadają się między innymi do przyrządzania zup, dań jednogarnkowych w sosie, na przykład pomidorowym, zapiekanek, past warzywnych czy pesto. Surowe warzywa jak kapusta, ogórki, pomidory czy papryka świetnie sprawdzają się również do przyrządzania sałatek oraz surówek. Wystarczy dodać do nich aromatyczne przyprawy oraz zdrowy olej roślinny lub sos sałatkowy. Dodatkowo letnie warzywa można wykorzystać do chrupania na surowo, na przykład przygotować marchewkowe słupki i jeść je razem z dipem.

Jeżeli chcesz cieszyć się smakiem letnich warzyw, ale nie masz czasu na gotowanie, pomyśl o zamówieniu cateringu dietetycznego, czyli diety pudełkowej. Wtedy pyszne i zbilansowane posiłki można otrzymywać każdego dnia bez czasochłonnego gotowania. Gdy poszukiwana jest najlepsza dieta pudełkowa we Wrocławiu,to  w tym mieście,na pewno znajdziesz catering dopasowany idealnie do swoich potrzeb.

Co zrobić z dużą ilością warzyw?

Większe ilości świeżych, letnich warzyw, na przykład zebranych z ogródka, można zamrozić. Należy wcześniej je oczyścić i ewentualnie pokroić. Do przygotowywania mrożonek znakomicie nadają się marchewka, seler, szpinak, bób, papryka czy por.

Świetnym sposobem na przerobienie dużej ilości warzyw jest również przygotowywanie z nich świeżych soków, na przykład w wyciskarce wolnoobrotowej.

Również można samodzielnie przyrządzić różne rodzaje przetworów, na przykład sosy warzywne, sałatki czy kiszonki, aby delektować się smakiem lata również jesienią i zimą.

Lato to więc idealna pora, by zasmakować w warzywach. Soczyste, smakowite marchewki, młode ziemniaki z cienką skórką, dojrzewające w słońcu pomidory czy zdrowy szpinak to tylko kilka propozycji w letnim menu!