Zdrowie

Wiosenne przesilenie – jak sobie z nim poradzić?

Przyszła wiosna! Czas na nowy początek. Zostawiliśmy zimną pogodę i zimę za sobą i wprowadziliśmy sezon słońca, śpiew ptaków i rozkwitającą przyrodę. Brzmi sielankowo? Nie tak bardzo, gdy nękają nas choroby czy alergie. Ale uzbrojony w odpowiednie składniki odżywcze możesz śmiało odpocząć i cieszyć się jedną z najpiękniejszych pór roku.

Dlaczego źródła omega-3 i inne składniki są ważne o tej porze roku?

Tej wiosny daj sobie szansę na zdrowy start. Przyjmowanie odpowiednich witamin i suplementów może być istotną częścią zdrowego stylu życia, obejmującego odpowiednią dietę, ćwiczenia i nawyki związane ze snem. Ale przede wszystkim odpowiednie mikroskładniki odżywcze pomagają Twojemu organizmowi stanąć na nogi.

Dostarczają składników odżywczych, pomagają w regeneracji, wspomagają detoksykację i docierają do organizmu. W naszym poradniku podpowiadamy, co przyjmować jako źródła omega-3 i innych witamin.

Znaczenie i źródła omega-3 – co koniecznie powinieneś wiedzieć

Od dawna wiadomo, że tłuszcz nie jest zasadniczo zły. Decydujące znaczenie ma raczej jakość i skład tłuszczu. Kwasy omega-3 należą do „dobrych” tłuszczów i wspierają ważne funkcje organizmu. Na przykład w znacznym stopniu przyczyniają się do utrzymania prawidłowych funkcji serca.

Jednak zakres, w jakim kwasy omega-3 mogą wpływać na podstawowe funkcje naszego organizmu, jest znacznie szerszy. Kwasy tłuszczowe omega-3 EPA i DHA należą do niezbędnych kwasów tłuszczowych i nie mogą być wytwarzane przez organizm.

EPA i DHA występują głównie w tłustych rybach zimnowodnych, takich jak śledź, makrela czy sardynki i przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania mózgu i serca oraz wspomagają utrzymanie prawidłowego widzenia (według EFSA, Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności). 

Najlepsze źródła omega-3 to składniki pochodzenia morskiego, więcej informacji znajdziesz na https://www.calanoil.pl/zrodla-kwasow-omega-3-ktore-sa-najlepsze/.

Witaminy z grupy B
Witaminy B1 (tiamina), B2 (ryboflawina) i B3 (niacyna) utrzymują zdrowy układ nerwowy, uwalniają energię z pożywienia oraz zapewniają zdrową skórę i wzrok. Witaminy te są kluczowe na wiosnę, ponieważ chronią organizm przed uszkodzeniami słonecznymi, dostarczając jednocześnie energii potrzebnej do aktywności fizycznej.

Witaminy B6 i B12 wspomagają produkcję czerwonych krwinek oraz zapewniają prawidłowe funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego. Nawiasem mówiąc, te witaminy są łatwo tracone przez zwiększone pocenie się w cieplejsze dni. To kolejny powód, aby upewnić się, że Twoje spożycie jest odpowiednie.