Rozwój

Jak zrobić blok czekoladowy rodem z PRL-u?

Blok czekoladowy to bez wątpienia kultowy przysmak okresu PRL-u. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, szczególnie biorąc pod uwagę fakt, że wszystkie niezbędne składniki są bardzo łatwo dostępne, a jego smak może pomóc wielu osobom przywołać wspomnienia z dzieciństwa.

Jakie składniki są potrzebne?

Do przygotowania bloku czekoladowego rodem z PRL-u potrzebne jest masło, cukier, pełne mleko w proszku i woda. Za wyjątkowy, intensywny smak bloku odpowiada kakao – warto postawić na to najwyższej jakości, jak na przykład kakao ciemne z Ghany E.Wedel. Ponadto, niezbędne są również bakalie i herbatniki.

Jak przygotować blok czekoladowy?

Nie ulega wątpliwości, że za jeden z najprostszych do przygotowania przysmaków uznać można właśnie blok czekoladowy. Przepis rozpoczyna się od roztopienia w rondelku masła, do którego należy dodać wodę, cukier oraz kakao i całość wymieszać. Kiedy cukier się rozpuści, masę powinno się odstawić do przestygnięcia, a w międzyczasie można zająć się herbatnikami, które należy pokruszyć oraz bakaliami – dobrze jest zalać je wrzątkiem i po kilku minutach odsączyć. Kolejnym krokiem jest dodanie do suchych składników masy maślano-czekoladowej, a także dokładne wymieszanie całości. Pozostaje już tylko przełożenie tak przygotowanej mieszanki do odpowiedniej formy, na przykład keksówki i schłodzenie bloku czekoladowego w lodówce.

Jak podawać blok czekoladowy?

Co ważne, bezpośrednio przed podaniem, blok czekoladowy warto na kilka minut wyjąć z lodówki, co znacznie ułatwi jego krojenie. Ponadto, w zależności od indywidualnych preferencji, blok można udekorować na przykład prawdziwą bitą śmietaną lub własnoręcznie przygotowaną polewą. Taki deser doskonale smakuje zaserwowany w towarzystwie kawy lub herbaty, a innym klasycznym przysmakiem, który z powodzeniem może pojawić się na stole obok bloku czekoladowego jest wilgotne w środku i jednocześnie chrupiące z zewnątrz brownie – chociaż historia tego ciasta jest zupełnie inna, z pewnością podbije ono niejedno serce.