Zdrowie

Przepis na jesienną sałatkę z łososiem

Jesień bez wątpienia nie kojarzy się ze świeżymi owocami czy warzywami. W trakcie tej pory roku stawia się raczej na takie dodatki, jak sery bądź składniki, które można zamknąć w puszce. Idealnym rozwiązaniem na jesień jest przygotowanie sałatki z łososiem. Jak ją zrobić i z czym podawać?

Jak przygotować jesienną sałatkę z łososiem?

Składniki na jesienną sałatkę z łososiem:

  • 1 cebula,
  • garść kaparów,
  • 50 g łososia wędzonego na zimno,
  • 50 g sera koziego,
  • 30 g cukru,
  • 100 ml czerwonego wina,
  • miska rukoli,
  • garść roszponki,
  • pieprz,
  • sól,
  • oliwą z oliwek.

Sposób przygotowania:

Umyj rukolę oraz roszponkę. Wlej do garnka wino, dodaj cebulę, cukier i zagotuj. Gotuj do momentu, aż powstanie gęsty sos. Następnie wyjmij cebulę i pokrój ją w piórka, które będzie można dodać do sałatki. Pokrój ser i łososia. Dodaj te składniki, wraz z cebulą i kaparami, do sałatki. Dopraw solą, pieprzem i oliwą z oliwek.

Więcej przepisów na potrawy z łososiem znajdziesz na stronie http://mowisalmon.pl/przepisy. To niepowtarzalne propozycje dla osób, które kochają charakterystyczny smak tej ryby.

Jak zmodyfikować przepis na sałatkę jesienną z łososiem?

Do jesiennej sałatki z łososiem możesz dodać dowolne składniki. Warto zamienić ser na swój ulubiony. Zamiast wariantu koziego sprawdzi się również pleśniowy czy nawet nieco łagodniejsza mozzarella. Podobnie jest także z dodatkami. Kapary można zastąpić zielonymi oliwkami. Doskonale sprawdzi się też dodatek w postaci pestek dyni czy słonecznika. Całość można doprawić także swoimi ulubionymi przyprawami.

Możesz również zastosować swój ulubiony sos. Jeśli chcesz, by sałatka była nieco mniej kaloryczna, dobrym wyborem będzie również zwykły vinegrette lub mieszanka oliwy, przypraw, wody i soku z cytryny. Wszystko zależy od Ciebie!

Inne przepisy na sałatki z wykorzystaniem łososia i nie tylko znajdziesz na stronie https://mowisalmon.pl/. To świetny wybór dla osób, które chcą przygotować nietypowe dania z użyciem tej pełnej smaku ryby.