Zdrowie

Sokowirówka – co warto wiedzieć

Z urządzeń do pozyskiwania soków z owoców i warzyw chyba najbardziej pożądana i wyszukiwana najczęściej m.in. w internecie jest owiana tajemnicą, nieco magiczna sokowirówka wolnoobrotowa. Przy czym opinie dotyczące różnych urządzeń są nie tylko różne, ale i obarczone błędem, ponieważ wiele osób nie rozróżnia od siebie wyciskarek wolnoobrotowych i sokowirówek, uznając je za to samo. Tymczasem są to dwa różne urządzenia, a uzyskane dzięki nim napoje różnią się m.in. klarownością oraz ilością miąższu.

Z urządzeń do pozyskiwania soków z owoców i warzyw chyba najbardziej pożądana i wyszukiwana najczęściej m.in. w internecie jest owiana tajemnicą, nieco magiczna sokowirówka wolnoobrotowa. Przy czym opinie dotyczące różnych urządzeń są nie tylko różne, ale i obarczone błędem, ponieważ wiele osób nie rozróżnia od siebie wyciskarek wolnoobrotowych i sokowirówek, uznając je za to samo. Tymczasem są to dwa różne urządzenia, a uzyskane dzięki nim napoje różnią się m.in. klarownością oraz ilością miąższu.

Wyciskarka wolnoobrotowa a sokowirówka

Sokowirówki są urządzeniami wysokoobrotowymi i jeżeli ktoś marzy o znalezieniu sokowirówki wolnoobrotowej, to jej nie znajdzie, gdyż takie urządzenie po prostu nie istnieje. Jednakże przez pomyłkę miano sokowirówki nadaje się często wyciskarkom wolnoobrotowym i stąd pojawia się w zapytaniach klientów ten błąd.

Co warte podkreślenia, przy poszukiwaniach urządzeń wolnoobrotowych często występuje mylne przekonanie o tym, że wysokie obroty sokowirówek są ich wadą, a to nieprawda. Właśnie dzięki temu można bowiem pozyskać w krótkim czasie duże ilości soku, chociaż ich wadą będzie temperatura soku, czyli przeciwieństwo zalety wyciskarki wolnoobrotowej, która nie podgrzewa wyciskanych składników, zachowując tym samym pełnię ich wartości odżywczych.

Wyciskarki wolnoobrotowe mają również jeszcze tę przewagę nad sokowirówkami, że lepiej radzą sobie z miękkimi i drobnymi owocami oraz częściami warzyw, jak jagody albo maliny lub szpinak, jarmuż, czy natka pietruszki. Sokowirówka jednakże lepiej poradzi sobie z uzyskaniem soków z owoców i warzyw twardszych, np. z selera, jabłka, marchwi lub papają, jak i z owocami mięsistymi i soczystymi, np. z ananasem.

Rankingi sokowirówek są łatwe do odnalezienia w sieci, chociaż nie uwzględniają one niestety modeli najnowszych, a więc i z reguły najnowocześniejszych. Niektóre z rankingów nie zwracają również uwagi na wszystkie aspekty, pomijając np. stopień trudności w utrzymaniu sprzętu w czystości. Tymczasem większość zarówno sokowirówek, jak  i wyciskarek wolnoobrotowych w celu umycia trzeba rozkładać na części, żeby w żadnym zakamarku nie pozostał fragment warzywa albo owocu. jest to konieczne, gdyż szybko psujący się owoc natychmiast gromadzi wokół siebie stada muszek. Wybierając sokowirówkę, warto więc zwracać uwagę na to, czy łatwo ją utrzymać w czystości.

Dla kogo sokowirówka?

Sokowirówki są sprzętem dla osób, którym pragną uzyskać przejrzysty, pozbawiony miąższu i kawałków produktów płyn z pianką. jest to wygodne dla osób mających trudności z przełykaniem oraz dla małych dzieci, które często nie lubią pływających części owoców lub warzyw w soku. Niestety ma to swoją wadę, gdyż właśnie w miąższu znajduje się najwięcej wyjątkowo łatwo przyswajalnego błonnika. Problem stanowi również przechowywanie, gdyż napój z sokowirówki trzeba spożyć od razu, a sok pozyskany dzięki wyciskarce wolnoobrotowej można wstawić do lodówki i będzie wartościowy przez kilka godzin.

Sokowirówka – wykorzystanie pełni możliwości

Nawet najbardziej ulubione soki mogą się znudzić, a często brakuje pomysłów na nowe, smaczne kombinacje. Warto wówczas poszukać przepisów chociażby w sieci albo w księgarniach, gdzie można natrafić na ciekawe i niekonwencjonalne miksy owoców i warzyw. Znalezienie nowości jest możliwe, ponieważ łączenie owoców i warzyw w jednym napoju daje praktycznie nieskończone możliwości miksowania, a jeśli nie zapomnimy przy tym o sezonowych produktach i coraz szerszej ofercie egzotycznych owoców, możemy codziennie spożywać sok o różnym smaku.

O czym nie wolno zapominać, to o tym, że picie takich soków ma wspomagać zdrowie. Przykładowe połączenie mango, papai i swojskiego jabłka będzie bombą witaminową, a z kolei ananas komponuje się idealnie z pomarańczą i korzeniem pietruszki.